Studio Maker

Multisite WordPress website

De 7 voordelen van een WordPress multisite

Stel je hebt een bedrijf met meerdere filialen en je wilt voor ieder filiaal een eigen website. Dan is een multisite dé oplossing. Bij een multisite kun je meerdere websites beheren vanuit één WordPress-installatie. Je kunt makkelijk switchen tussen de WordPress-dashboards om de verschillende sites te beheren. Dit is een groot voordeel ten opzichte van allerlei aparte websites met een eigen dashboard waar je iedere keer voor moet inloggen. Het is niet per se zo dat iedere subsite van een multisite er exact hetzelfde uit hoeft te zien. Zaken als kleur, typografie en bepaalde functionaliteiten van de website zijn simpel aan te passen of uit te schakelen.

De sub-websites bij een multisite delen gemeenschappelijke elementen zoals beheer en specifieke technische koppelingen. Het systeem werkt verder net als een normale WordPress website.

We zetten de zeven voordelen van een multisite op een rijtje.

  1. Het is goedkoper dan meerdere afzonderlijke sites. “Bij een multisite maken wij gebruik van één hostingpakket. Dit pakket schalen we op voor iedere extra site. Dit is een aanzienlijke kostenbesparing omdat je niet voor iedere site een apart hostingpakket hoeft aan te schaffen.”

  2. Het blijft ook in de toekomst goedkoper. “Het development van meerdere websites is gemakkelijker bij een multisite. Zo zijn aanpassingen of nieuwe onderdelen met een druk op de knop door te voeren op alle subwebsites. Dit scheelt een hoop werk en is daarom ook in de toekomst een stuk voordeliger dan allerlei afzonderlijke websites.”

  3. Unieke sites met een paar muisklikken. “Je wilt als organisatie met meerdere websites dat die sites dezelfde uitstraling hebben. Maar je wilt ook weer niet dat ze allemaal precies hetzelfde zijn. Bij een multisite kun je met een paar muisklikken het kleurgebruik, functionaliteiten of bijvoorbeeld typografie van een subsite aanpassen.”

  4. Je kunt unieke domeinnamen aanmaken. “Met een multisite krijg je niet per se allemaal exact dezelfde sites. Dit is ook zo met de domeinnamen. Je bent niet gebonden aan vaste domeinnamen. Voor iedere subsite kun je een eigen domeinnaam bedenken.”

  5. Makkelijk hergebruik thema’s en plugins. “Met een multisite kun je op een snelle manier een nieuwe website creëren. Het hergebruik van thema’s en plugins speelt hier een belangrijke rol in. Die zijn voor alle subsites te gebruiken. Zo hoef je niet voor iedere aparte site de plugins te downloaden en in te stellen. Ook updates worden meteen op alle sites doorgevoerd.”

  6. Verschillende beheerdersrollen aan te maken. “Superadmin klinkt een beetje als Superman en dat is het ook. Je bent een soort superheld die alles van de verschillende sites kan aanpassen. Heel handig. Ook kun je heel simpel beheerders aanmaken voor de specifieke subsites.”

  7. Met een multisite heb je het absolute overzicht. “Voor een beheerder van een multisite is het makkelijker om de verschillende subsites te beheren. Elke site werkt namelijk aan de achterkant exact hetzelfde. Dit geeft een beheerder het absolute overzicht en werkt een stuk efficiënter dan iedere keer inloggen op allerlei aparte sites.”

Meer weten over het opzetten van een WordPress website?

Lindsey helpt je er graag mee: lindsey@studiomaker.nl of 010 34 000 96