14. 01. 2014

Google webfonts

Wij webdesigners  waren allemaal wel een beetje dezelfde oude web-safe fonts (De Arial, Verdana en Times New Roman) beu. Tijd voor wat anders! Tegenwoordig is het heel eenvoudig om aangepaste lettertypen te gebruiken in een website. Een van de makkelijkste en beste manieren om dit te doen is het gebruik van Google Web Fonts. Het is een geweldige manier om lettertypes te gebruiken in je website zonder dat daar zware JavaScript of Flash voor nodig is.

Google heeft een eenvoudige interface die het lettertype dat je zoekt in eenvoudige stappen te zien is. Er zijn een aantal handige zoekfilters waarmee de zoekopdracht naar een lettertype en ook het gewicht van uw lettertype overzichtelijk is gemaakt. Zodra je het font hebt gevonden kun je die gemakkelijk toevoegen aan je collectie.

Om ervoor te zorgen dat je lettertypen op je website past kun je ze uittesten in verschillende maten en stijlen. Je kunt het font zelfs in een voorbeeld van een eenvoudige website plaatsen waardoor je het gewicht, afmetingen, letterafstand en lijn hoogte van de fonts kunt kiezen.

Het laatste wat je moet doen is de link code kopiëren in de head van je website. Daarbij maak je een koppeling naar een speciale CSS-bestand dat op de server van Google zit.

Nu ben je klaar om dat specifieke lettertype te gebruiken in je CSS-bestand en zal het font goed te zien zijn op je site als elke andere web-safe font.

Voordelen van het gebruik van Google Web Fonts

Er zijn vele redenen om Google Web Fonts te gebruiken. 1 daarvan is  SEO vriendelijk omdat de woorden nu ook echt teksten zijn, vaak werd er voor afbeeldingen gekozen om toch het lettertype te gebruiken.

Conclusie

De Google Web Font directory is een geweldige manier om aangepaste lettertypen in te gebruiken in je website . Het is eenvoudig, handig en licht van gewicht. De collectie is nog niet heel groot, maar het groeit gestaag.